Nekeptas šokoladinis duonos tortas

Nekeptas duonos tortas

Šiame torte itin ryškiai atsiskleidžia duona, kuri nukelia į vaikystės prisiminimas, kai močiutė ant ruginės duonos tepdavo naminės uogienės. Kad visiem užtektų – kiekvienas pusbrolis gaudavome itin ploną spanguolių sluoksnį. O kartais mums labai pasisekdavo ir iš rūsio močiutė atnešdavo juodųjų serbentų ar mėlynių stiklainiuką.. 
Jeigu norėsite švelnesnio skonio, ruginę duoną maišykite su kvietine. Taip pat galite gaminti tik vieną sluoksnį duonos (naudokite pusę pagrindui skirtų ingredientų), o vietoj kito paruoškite pertepimą  išplakę maskarkoponės kremą su žemės riešutų sviestu, tirpinta želatina, medumi ir įmaišę plaktos grietinėlės. 

TRUKMĖ: 30min gaminimas, kelios valandos šaldymo

8-10 asmenims prireiks:

Pagrindui

600 g ruginės duonos (be plutos), švelnesniam skoniui galima maišyti su kvietine
300 g spanguolių arba juodųjų serbentų uogienės 
120 g medaus
1 a. š. želatinos
1 citrinos sulčių
50 ml vandens 

Pertepimui: 

180 g grietinės
60 g kakavos
90 g lazdyno riešutų
50 g cukraus
1,5 a. š. vanilinio cukraus
1,5 a. š. Želatinos
75 ml vandens 

Viršutiniam sluoksniui:

140 ml grietinėlės (36 proc.)
40-50 g cukraus pudros
60 g kakavos
saujos kapotų lazdyno riešutų
sauja mėtos lapelių

Torto gamyba

Pagrindui. Duonai nupjauname plutą, sutrupiname ir smulkiai sumalame. 
Želatiną užpilam vandeniu, kelias minutes pabrinkiname ir kaitinam, kol želatina ištirps. Leidžiame atvėsti. Dedame medų, uogienę, citrinos sultis.
Sumaišome su duonos trupiniais. 

Pertepimui želatiną užpilam vandeniu, kelias minutes pabrinkiname ir kaitinam, kol ištirps. Leidžiame atvėsti. 
Grietinę išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Po šaukštą dedame kakavą ir maišom. Masė vis tirštės ir virs kakavos kremu. Jeigu norite intesyvesnio skonio, dėkite daugiau kakavos

Susmulkinkite riešutus.

Formoj ištieskite sviestinį popierių, sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite – paspauskite, ant viršaus tepkite šokolado kremą, suberkite smulkintus riešutus ir ant jų krėskite likusį duonos mišinį, išlyginkite paviršių. Tortą padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
Grietinėlę išplakite su cukraus pudra, po truputį dėkite kakavą. Masė vis tirštės, vis kremu. Galima įmaišyti kelis šaukštus riešutų sviesto su gabaliukais.

Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais arba džiovintais duonos trupinukais, mėtos lapeliais, o taip pat labai tiktų smulkintas Biržų duonos šokoladas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

X